Monthly Archives: Ιανουαρίου 2024

30 Ιανουαρίου 2024 – Παρουσίαση ομίλων – Κοπή πίτας

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου εορτάζεται η μνήμη των 3 Ιεραρχών, Μέγα Βασιλείου, Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Ναζιανζηνού που με τη σκέψη και τα κείμενά τους θεμελίωσαν την ελληνική Παιδεία.

Αυτή την ημέρα επιλέξαμε κι εμείς να παρουσιάσουμε την μέχρι τώρα δραστηριότητα των δύο Ομίλων που λειτουργούν στο σχολείο μας, του Ομίλου Αστρονομίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Φυσικό κ. Καμβρογιάννη Κ. και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας με υπεύθυνη τη φιλόλογο κ. Κωνσταντά Δ. Μετά τον εκκλησιασμό και παρουσία των γονέων ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας παρουσίασε το βιβλίο του Σαιν Εξυπερύ ο «Μικρός Πρίγκηπας». Ένα βιβλίο για την εξερεύνηση του εαυτού και των σχέσεων, για την αληθινή φιλία και τα συναισθήματα. Απολαυστική και αξιέπαινη η δραματοποίηση ορισμένων αποσπασμάτων από τους μαθητές Νιζάμη Γιάννη και Λάντζου Μόρφω. Αντίστοιχα, ο Όμιλος Αστρονομίας παρουσίασε τον Θαλή τον Μιλήσιο, φυσικό φιλόσοφο και πανεπιστήμονα, έναν από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας. Έζησε τον 4ο αι. π.χ. και εκτός τα φιλοσοφικά ερωτήματα που έθεσε για τη γέννεση του σύμπαντος, έκανε πρωτοποριακές έρευνες και μετρήσεις, όπως το ύψος των Πυραμίδων.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα και μοίρασε στους μαθητές. Τυχερή αναδείχτηκε η μαθήτρια Λάντζου Ευμορφία της Β΄Λυκείου.

27η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Σε κάθε χώρα πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης για το κορυφαίο αυτό αποτρόπαιο ρατσιστικό και φασιστικό έγκλημα, που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια Εβραίους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, πολιτικούς αντίπαλους του Χιτλερικού καθεστώτος κ.α. Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε η σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Στην έναρξη της εκδήλωσης, διαβάστηκε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Πιερακάκη και στη συνέχεια, ο Δ/ντής κ. Κονιόρδος Ιωάννης συζητώντας με τους μαθητές/τριες, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και στις κοινωνικές ιδεολογικές και πολιτικές προϋποθέσεις που συνέβαλλαν για την τέλεση ενός τόσο τρομακτικού και μοναδικού εγκλήματος. Ακόμα, αναφέρθηκε και στην τύχη των διάφορων Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας και ειδικότερα του Βόλου και τον τρόπο διάσωσής της. Ακολούθως, ο μαθητής Κοττάς Δημήτρης της Α΄ Γυμνασίου παρουσίασε το θέμα του βιβλίου «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες», ένα συγκινητικό και διδακτικό διήγημα για τη σχέση ενός εβραιόπουλου με ένα Γερμανό συνομήλικο και το τραγικό του τέλος. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Μουσικού Σχολείου Αλίμου (https://www.youtube.com/watch?v=DIGtiJh75w8&list=PL2J_qoFbHd57xEOcLHVAKEHRS8gYVbDnU)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ – ΤΡΙΚΑΛΑ

Τη Δευτέρα 18 και τη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας αρχικά στο ΚΠΕ Μουζακίου. Εκεί οι μαθητές μας πήραν μέρος στο πρόγραμμα «Αειφόρος Τουρισμός» με στόχο να ενημερωθούν και να «μάθουν» παίζοντας τί σημαίνει Αειφορία στον Τουρισμός και τις βασικές αρχές της.

Στη συνέχεια, γνώρισαν την πόλη της Καρδίτσας και επισκέφθηκαν τη λίμνη Πλαστήρα, όπου θαύμασαν από κοντά τί μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος όταν οραματίζεται και έχει την τεχνογνωσία και παράλληλα βρήκαν μέσω κουίζ «ομοιότητες και διαφορές της με την λίμνη «Κάρλα» της Μαγνησίας και όλα όσα  έγιναν εκεί μετά την τελευταία κακοκαιρία.

Τέλος, επισκεφθήκαμε την πόλη των Τρικάλων και τον «Μύλο των Ξωτικών», συνδυάζοντας την γνώση με την αναψυχή και θαυμάζοντας από κοντά ένα δημοφιλή χριστουγεννιάτικο προορισμό της περιφέρειας της Θεσσαλίας.