Monthly Archives: Νοεμβρίου 2023

Διδακτική επίσκεψη στις Μηλιές

Στα πλαίσια της  εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποίησε το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Τρικερίου στις Μηλιές Πηλίου, μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία  να  επισκεφτούν την ιστορική βιβλιοθήκη  των Μηλέων ,όπου ξεναγήθηκαν και είδαν από κοντά τα μοναδικά ιστορικής αξίας βιβλία της Μηλιώτικης σχολής που περιλαμβάνει. Με βιωματικό τρόπο, συνέδεσαν τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν  στην περιοχή κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821 και την προσφορά του τόπου στην Επανάσταση.

Ακολούθησε επίσκεψη στον τάφο του Μηλιώτη λόγιου Γρηγόριου Κωνσταντά, ο οποίος  αποτέλεσε σημαντική προσωπικότητα στο προεπαναστατικό κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, στο Μνημείο του ήρωα του μακεδονικού αγώνα Κώστα Γαρέφη και στο  Γυμνάσιο Μηλεών, κτισμένου πάνω στα θεμέλια της περίφημης Μηλιώτικης Σχολής. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον ιερό ναό των Ταξιαρχών  με τις μοναδικές τοιχογραφίες του και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σταθμό του τρένου και στο μνημείο των εκτελεσθέντων Μηλιωτών από τους Γερμανούς το 1943.

Τιμούμε τη 17η Νοεμβρίου και τους αγώνες για Δημοκρατία

Ξημερώματα 17ης του Νοέμβρη 1973…μια ημερομηνία που χάραξε τις σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας και τυπώθηκε στις συνειδήσεις πολλών από μας ως σύμβολο αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης και τυραννίας. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη νύχτα εκείνη που επιβεβαιώνει πόση δύναμη έχει ένας λαός και πόσο μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα που βιώνει όταν αληθινά το θέλει.

Το σχολείο μας με αμεσότητα και συγκίνηση τίμησε και φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τιμώντας όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για μια δίκαιη κοινωνία στην οποία  φασιστικές εκδηλώσεις  ισοπέδωσης και ολοκληρωτισμού δεν έχουν θέση. Όλους εκείνους που με τις πράξεις τους αποτελούν σύμβολο και οδηγό σήμερα για κάθε άνθρωπο.

Πιστεύουμε ότι στο χέρι μας είναι…να μην ξεχάσουμε, να μην παραμένουμε απλά σιωπηλοί, ανύπαρκτοι, χωρίς προσωπικότητα, να μη σκύβουμε το κεφάλι σε κανενός είδους καταπίεση, γιατί η  ελευθερία και η αξιοπρέπεια δε χαρίζονται. Κατακτούνται!

Την εκδήλωση προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές της Α και Β Λυκείου με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ.Κωνσταντά

Στιγμιότυπα από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Λ.Τ ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΤΥΦΩΝΑ»

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, μετά το πέρας των μαθημάτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου-Λ.Τ Τρικερίου συμμετείχαν εθελοντικά στον καθαρισμό της ακτής του «Αλογόπορος» μαζί με τα μέλη του «Τυφώνα». Είχε προηγηθεί διαδικτυακή συνάντηση με τον υπεύθυνο παιδαγωγικών προγραμμάτων του Ιδρύματος «Α.Κ. Λασκαρίδης» κ. Ν. Μυσιρλάκη, στην οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για το έργο και τη δράση του πλοίου «Τυφών» και την ανάγκη προστασίας της θάλασσας και των ακτών. Οι μαθητές/τριες έδωσαν μαζικά το παρόν στο κάλεσμα για καθαρισμό της ακτής και εκπαιδεύτηκαν από τον συντονιστή της ομάδας για την σωστή και ασφαλή διαδικασία περισυλλογής των απορριμμάτων. Με τρόπο βιωματικό, οι μαθητές/τριες αντιλήφθηκαν την τεράστια ζημιά που προκαλούν στις θάλασσες και ακτές τα πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια. Ταυτόχρονα, ένιωσαν περήφανοι που και με τη δική τους εθελοντική συμμετοχή συνέβαλαν «χειροπιαστά» σε ένα σπουδαίο έργο που αφορά τον τόπο τους αλλά και όλο τον πλανήτη.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ’40

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο ΛΤ Τρικερίου γιορτή προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1940. Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη παράδοση της ελληνικής σημαίας στο σημαιοφόρο και τον ορισμό παραστατών από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας κύριο Κονιόρδο Ιωάννη. Συνεχίστηκε με την απονομή βραβείων και αριστείων στους μαθητές και στις μαθήτριες που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Ακολούθησε σχολική εορτή στο πλαίσιο της οποίας επιχειρήθηκε να αποδοθούν τα ιστορικά γεγονότα και το κλίμα της ηρωικής εκείνης εποχής μέσω αφηγήσεων και απαγγελιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες συνοδευόμενων από οπτικό και ηχητικό υλικό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας καθώς και γονείς των μαθητών μας.

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την προσπάθεια και την συμμετοχή τους καθώς και τη συνάδελφο κ.Σακκή Μαρία που είχε την επιμέλεια της γιορτής