Monthly Archives: Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο «Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο» Βόλου. Με τη βοήθεια της ξεναγού μας κ. Σοφού, οι μαθητές περιηγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου κάνοντας μια νοερή επιστροφή στα βάθη του χρόνου, από τη Nεολιθική Eποχή έως τους Kλασικούς και Eλληνιστικούς Xρόνους. Εντυπωσιακά εκθέματα που μαρτυρούν τον πολιτισμό των ανθρώπων σε όλες τις εποχές, τα δημιουργήματά τους, τα καλλιτεχνικά τους έργα, την καθημερινή τους ζωή, τις εορτές, τις λατρευτικές τους συνήθειες, ξεδιπλώνονται στις 5 αίθουσες του Μουσείου. Τα πιο εντυπωσιακά ίσως είναι οι επιτύμβιες στήλες της Δημητριάδας και η αίθουσα με τους τάφους, όπου ο επισκέπτης συγκλονισμένος στέκεται στην διαχρονική μοίρα της θνητότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και στην προσπάθεια των ανθρώπων να την ξεπεράσουν. Τέτοιες επισκέψεις αποτελούν το καλύτερο «μάθημα» και ενισχύουν βιωματικά τη θεωρητική γνώση των μαθητών μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έπειτα από την αποσφράγιση των προσφορών των Τουριστικών γραφείων που έγινε σήμερα Τρίτη 13/02/24 στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Τρικερίου για την τριήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο στις 7-9/03/24 μειοδότης αναδείχτηκε το γραφείο Vis travel με ποσό προσφοράς 125 ευρώ/άτομο.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ 13ο ΤΟΠΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Το σχολείο μας συγχαίρει για ακόμα μία φορά τον μαθητή της Α΄ Τάξης Στέφανο Παλιαρούτη που ήταν ανάμεσα στους 65 διακριθέντες μαθητές της δεύτερης και καταληκτικής φάσης του τοπικού διαγωνισμού ” Ο Ευκλείδης για την Α΄ Γυμνασίου”.

Κάθε μικρή ή μεγαλύτερη δοκιμασία αποτελεί μια πρόκληση που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει για τον συμμετέχοντα.

Ευχόμαστε στον Στέφανο να συνεχίσει με την ίδια θέρμη να θέτει νέους στόχους-νέες προκλήσεις για το μέλλον.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ… CHANDELEUR!

H Chandeleur, γνωστή και ως η γιορτή της κρέπας στη Γαλλία, εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, συμβολίζοντας την Υπαπαντή του Χριστού. Η ονομασία της πηγάζει από τη λέξη “chandelle”, που σημαίνει κερί, και ξεκίνησε ως εορτασμός της εισόδου του Χριστού στην εκκλησία. Στην παράδοση, οι πιστοί κρατούσαν λαμπάδες και πραγματοποιούσαν λιτανείες.

Ένα δημοφιλές γνωμικό από την περιοχή της Franche-Comté ισχυρίζεται ότι ο αυτός που φέρνει τη λαμπάδα αναμμένη στο σπίτι του θα έχει τύχη καθ’ όλο το επόμενο έτος. Η λαμπάδα θεωρείται ευλογημένη και πιστεύεται ότι προστατεύει από κεραυνούς. Αργότερα, η παράδοση της κρέπας εμφανίστηκε, συμβολίζοντας την εύοδο της σοδειάς. Οι άνθρωποι πίστευαν πως αν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα της Chandeleur, η σοδειά τους θα καταστρεφόταν.

Επίσης, η παράδοση του χρυσού νομίσματος συνδέεται με την προσφορά χρημάτων στους φτωχούς. Το χρυσό νόμισμα τυλίγεται μέσα σε μια κρέπα και φυλάσσεται μέχρι την επόμενη χρονιά, όπου δίνεται σε έναν φτωχό. Η επιτυχία στο να γυρίσεις την κρέπα σωστά στον αέρα θεωρείται σημάδι ευτυχίας. Η Φάτνη των Χριστουγέννων αναδεικνύεται μετά την Chandeleur, συμβολίζοντας το τέλος της γιορτινής περιόδου.

Παρόλο που τα τελετουργικά με κεριά και λαμπάδες έχουν εκλείψει, η παράδοση της κρέπας παραμένει ζωντανή στη Γαλλία.

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, η καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου μας κ. Καραγιάννη Μαρία έφερε λίγο άρωμα της ημέρας Chandeleur στο σχολείο μας, αφού το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών μετατράπηκε σε εργαστήριο παρασκευής κρέπας. Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν τις δεξιότητές τους στα μυστικά της κρέπας και να ταξιδέψουν λίγο νοερά στη Γαλλία. Εννοείται ότι όλοι και όλες δοκίμασαν με το παραπάνω τις δημιουργίες τους!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το 2024 είναι ολυμπιακή χρονιά. Το Παρίσι ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του κόσμου. Από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) διοργάνωσαν την 4η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα. Στόχος της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλη τη χώρα να μοιραστούν ένα κοινό πάθος: τον αθλητισμό και τις αξίες του μέσα από συζητήσεις με πρωταθλητές και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αναπηρίας. Το σχολείο μας συμμετείχε με πολλή χαρα σε αυτήν την διαδικτυακή εκδήλωση την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Γαλλικών κ. Καραγιάννη Μαρίας. Η συνάντηση μας με τον Γιάννη Κωστάκη, παραολυμπιονίκη κολύμβησης, και διακριθέντα σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης και μία ευκαιρία για όλους μας να ανακαλύψουμε τις αξίες του Ολυμπισμού.