Category Archives: Χωρίς κατηγορία

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο «Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο» Βόλου. Με τη βοήθεια της ξεναγού μας κ. Σοφού, οι μαθητές περιηγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου κάνοντας μια νοερή επιστροφή στα βάθη του χρόνου, από τη Nεολιθική Eποχή έως τους Kλασικούς και Eλληνιστικούς Xρόνους. Εντυπωσιακά εκθέματα που μαρτυρούν τον πολιτισμό των ανθρώπων σε όλες τις εποχές, τα δημιουργήματά τους, τα καλλιτεχνικά τους έργα, την καθημερινή τους ζωή, τις εορτές, τις λατρευτικές τους συνήθειες, ξεδιπλώνονται στις 5 αίθουσες του Μουσείου. Τα πιο εντυπωσιακά ίσως είναι οι επιτύμβιες στήλες της Δημητριάδας και η αίθουσα με τους τάφους, όπου ο επισκέπτης συγκλονισμένος στέκεται στην διαχρονική μοίρα της θνητότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και στην προσπάθεια των ανθρώπων να την ξεπεράσουν. Τέτοιες επισκέψεις αποτελούν το καλύτερο «μάθημα» και ενισχύουν βιωματικά τη θεωρητική γνώση των μαθητών μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έπειτα από την αποσφράγιση των προσφορών των Τουριστικών γραφείων που έγινε σήμερα Τρίτη 13/02/24 στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Τρικερίου για την τριήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο στις 7-9/03/24 μειοδότης αναδείχτηκε το γραφείο Vis travel με ποσό προσφοράς 125 ευρώ/άτομο.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ 13ο ΤΟΠΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Το σχολείο μας συγχαίρει για ακόμα μία φορά τον μαθητή της Α΄ Τάξης Στέφανο Παλιαρούτη που ήταν ανάμεσα στους 65 διακριθέντες μαθητές της δεύτερης και καταληκτικής φάσης του τοπικού διαγωνισμού ” Ο Ευκλείδης για την Α΄ Γυμνασίου”.

Κάθε μικρή ή μεγαλύτερη δοκιμασία αποτελεί μια πρόκληση που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει για τον συμμετέχοντα.

Ευχόμαστε στον Στέφανο να συνεχίσει με την ίδια θέρμη να θέτει νέους στόχους-νέες προκλήσεις για το μέλλον.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ… CHANDELEUR!

H Chandeleur, γνωστή και ως η γιορτή της κρέπας στη Γαλλία, εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, συμβολίζοντας την Υπαπαντή του Χριστού. Η ονομασία της πηγάζει από τη λέξη “chandelle”, που σημαίνει κερί, και ξεκίνησε ως εορτασμός της εισόδου του Χριστού στην εκκλησία. Στην παράδοση, οι πιστοί κρατούσαν λαμπάδες και πραγματοποιούσαν λιτανείες.

Ένα δημοφιλές γνωμικό από την περιοχή της Franche-Comté ισχυρίζεται ότι ο αυτός που φέρνει τη λαμπάδα αναμμένη στο σπίτι του θα έχει τύχη καθ’ όλο το επόμενο έτος. Η λαμπάδα θεωρείται ευλογημένη και πιστεύεται ότι προστατεύει από κεραυνούς. Αργότερα, η παράδοση της κρέπας εμφανίστηκε, συμβολίζοντας την εύοδο της σοδειάς. Οι άνθρωποι πίστευαν πως αν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα της Chandeleur, η σοδειά τους θα καταστρεφόταν.

Επίσης, η παράδοση του χρυσού νομίσματος συνδέεται με την προσφορά χρημάτων στους φτωχούς. Το χρυσό νόμισμα τυλίγεται μέσα σε μια κρέπα και φυλάσσεται μέχρι την επόμενη χρονιά, όπου δίνεται σε έναν φτωχό. Η επιτυχία στο να γυρίσεις την κρέπα σωστά στον αέρα θεωρείται σημάδι ευτυχίας. Η Φάτνη των Χριστουγέννων αναδεικνύεται μετά την Chandeleur, συμβολίζοντας το τέλος της γιορτινής περιόδου.

Παρόλο που τα τελετουργικά με κεριά και λαμπάδες έχουν εκλείψει, η παράδοση της κρέπας παραμένει ζωντανή στη Γαλλία.

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, η καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου μας κ. Καραγιάννη Μαρία έφερε λίγο άρωμα της ημέρας Chandeleur στο σχολείο μας, αφού το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών μετατράπηκε σε εργαστήριο παρασκευής κρέπας. Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν τις δεξιότητές τους στα μυστικά της κρέπας και να ταξιδέψουν λίγο νοερά στη Γαλλία. Εννοείται ότι όλοι και όλες δοκίμασαν με το παραπάνω τις δημιουργίες τους!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το 2024 είναι ολυμπιακή χρονιά. Το Παρίσι ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του κόσμου. Από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) διοργάνωσαν την 4η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα. Στόχος της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλη τη χώρα να μοιραστούν ένα κοινό πάθος: τον αθλητισμό και τις αξίες του μέσα από συζητήσεις με πρωταθλητές και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αναπηρίας. Το σχολείο μας συμμετείχε με πολλή χαρα σε αυτήν την διαδικτυακή εκδήλωση την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Γαλλικών κ. Καραγιάννη Μαρίας. Η συνάντηση μας με τον Γιάννη Κωστάκη, παραολυμπιονίκη κολύμβησης, και διακριθέντα σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης και μία ευκαιρία για όλους μας να ανακαλύψουμε τις αξίες του Ολυμπισμού.

30 Ιανουαρίου 2024 – Παρουσίαση ομίλων – Κοπή πίτας

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου εορτάζεται η μνήμη των 3 Ιεραρχών, Μέγα Βασιλείου, Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Ναζιανζηνού που με τη σκέψη και τα κείμενά τους θεμελίωσαν την ελληνική Παιδεία.

Αυτή την ημέρα επιλέξαμε κι εμείς να παρουσιάσουμε την μέχρι τώρα δραστηριότητα των δύο Ομίλων που λειτουργούν στο σχολείο μας, του Ομίλου Αστρονομίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Φυσικό κ. Καμβρογιάννη Κ. και του Ομίλου Φιλαναγνωσίας με υπεύθυνη τη φιλόλογο κ. Κωνσταντά Δ. Μετά τον εκκλησιασμό και παρουσία των γονέων ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας παρουσίασε το βιβλίο του Σαιν Εξυπερύ ο «Μικρός Πρίγκηπας». Ένα βιβλίο για την εξερεύνηση του εαυτού και των σχέσεων, για την αληθινή φιλία και τα συναισθήματα. Απολαυστική και αξιέπαινη η δραματοποίηση ορισμένων αποσπασμάτων από τους μαθητές Νιζάμη Γιάννη και Λάντζου Μόρφω. Αντίστοιχα, ο Όμιλος Αστρονομίας παρουσίασε τον Θαλή τον Μιλήσιο, φυσικό φιλόσοφο και πανεπιστήμονα, έναν από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας. Έζησε τον 4ο αι. π.χ. και εκτός τα φιλοσοφικά ερωτήματα που έθεσε για τη γέννεση του σύμπαντος, έκανε πρωτοποριακές έρευνες και μετρήσεις, όπως το ύψος των Πυραμίδων.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα και μοίρασε στους μαθητές. Τυχερή αναδείχτηκε η μαθήτρια Λάντζου Ευμορφία της Β΄Λυκείου.

27η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Σε κάθε χώρα πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης για το κορυφαίο αυτό αποτρόπαιο ρατσιστικό και φασιστικό έγκλημα, που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια Εβραίους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, πολιτικούς αντίπαλους του Χιτλερικού καθεστώτος κ.α. Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε η σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Στην έναρξη της εκδήλωσης, διαβάστηκε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Πιερακάκη και στη συνέχεια, ο Δ/ντής κ. Κονιόρδος Ιωάννης συζητώντας με τους μαθητές/τριες, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και στις κοινωνικές ιδεολογικές και πολιτικές προϋποθέσεις που συνέβαλλαν για την τέλεση ενός τόσο τρομακτικού και μοναδικού εγκλήματος. Ακόμα, αναφέρθηκε και στην τύχη των διάφορων Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας και ειδικότερα του Βόλου και τον τρόπο διάσωσής της. Ακολούθως, ο μαθητής Κοττάς Δημήτρης της Α΄ Γυμνασίου παρουσίασε το θέμα του βιβλίου «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες», ένα συγκινητικό και διδακτικό διήγημα για τη σχέση ενός εβραιόπουλου με ένα Γερμανό συνομήλικο και το τραγικό του τέλος. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της βραβευμένης ταινίας του Μουσικού Σχολείου Αλίμου (https://www.youtube.com/watch?v=DIGtiJh75w8&list=PL2J_qoFbHd57xEOcLHVAKEHRS8gYVbDnU)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ – ΤΡΙΚΑΛΑ

Τη Δευτέρα 18 και τη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας αρχικά στο ΚΠΕ Μουζακίου. Εκεί οι μαθητές μας πήραν μέρος στο πρόγραμμα «Αειφόρος Τουρισμός» με στόχο να ενημερωθούν και να «μάθουν» παίζοντας τί σημαίνει Αειφορία στον Τουρισμός και τις βασικές αρχές της.

Στη συνέχεια, γνώρισαν την πόλη της Καρδίτσας και επισκέφθηκαν τη λίμνη Πλαστήρα, όπου θαύμασαν από κοντά τί μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος όταν οραματίζεται και έχει την τεχνογνωσία και παράλληλα βρήκαν μέσω κουίζ «ομοιότητες και διαφορές της με την λίμνη «Κάρλα» της Μαγνησίας και όλα όσα  έγιναν εκεί μετά την τελευταία κακοκαιρία.

Τέλος, επισκεφθήκαμε την πόλη των Τρικάλων και τον «Μύλο των Ξωτικών», συνδυάζοντας την γνώση με την αναψυχή και θαυμάζοντας από κοντά ένα δημοφιλή χριστουγεννιάτικο προορισμό της περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Ευχές από το Γυμνάσιο Λ.Τ. Τρικερίου

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Μετά τον εκκλησιασμό, μας περίμενε μια έκπληξη στην πλατεία. Η «Χορτωδία» έψαλλε κάλαντα των Χριστουγέννων και μας παρέσυρε κι εμάς να τραγουδήσουμε μαζί. Στο σχολείο είδαμε την ταινία «Klaus» και χαιρετηθήκαμε για τις διακοπές με πολλές ευχές, δώρα από το Δήμο Νοτίου Πηλίου και γλυκά! Ευχόμαστε σε όλους και όλες ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και με αισιοδοξία και υγεία να υποδεχτούμε το Νέο Έτος.

 

Επιτυχία του μαθητή μας Παριαρούτη Στέφανου στον Τοπικό Μαθηματικό Διαγωνισμό ” Ο Θαλής”

Το σχολείο μας συγχαίρει τον μαθητή Παλιαρούτη Στέφανο της Α΄ Τάξης Γυμνασίου για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του 13ου  Τοπικού Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ο Θαλής για την Α΄ Γυμνασίου», που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023 και διοργανώθηκε από το Τοπικό Παράρτημα της Ε.Μ.Ε. Μαγνησίας.

Ο Στέφανος θα συμμετάσχει στην επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 στα εξεταστικά κέντρα του Ν. Μαγνησίας.

Ευχόμαστε στον Στέφανο και σε κάθε παιδί που προσπαθεί να καταξιώνονται πάντα οι κόποι και η θέλησή τους. Καλή συνέχεια Στέφανε!