ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ (Εργασία του μαθητή Κοττά Δημήτριου)

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι για την προέλευση του ονόματος του Τρικερίου..

Ένας απ’ αυτούς μας λέει ότι τρία κεριά άναψαν οι Τρικεριώτες στη διάρκεια αναζήτησης τόπου να μετοικήσουν,  από το νησί Τρίκερι ( την αρχαία Κικύνηθο ) όπου κατοικούσαν από το 1600 μΧ , το οποίο ήταν στόχος πειρατών. Εκεί όπου έσβησε και το τρίτο κερί έχτισαν την εκκλησιά τους. Την Αγία Τριάδα.
Στο ψηλότερο σημείο του χωριού μας, το Τρίκερι, χτίστηκε ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας.
Είναι από τα πιο παλιά κτίσματα του Τρικερίου.
Μικρός ναός και ταπεινός εξωτερικά. Τίποτα κραυγαλέο και υπερβολικό. Ένα κομμάτι μιας παλιάς πλάκας , με την χρονολογία 1739, που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του ιερού.        Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας είναι ρυθμού τρίκλιτης  βασιλικής και είναι κτισμένος στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Στον ναό στεγάζονταν παλαιότερα τα κατηχητικά σχολεία της ενορίας και διαθέτει τα περισσότερα κειμήλια και τάματα από τους υπόλοιπους ναούς. Χαρακτηριστικός είναι ο θρόνος του Ναπολέοντα που Τρικεριώτες ναυτικοί αγόρασαν και μετέφεραν στο χωριό και σήμερα αποτελεί τον θρόνο της εικόνας της Παναγίας Ελεούσας.Το τέμπλο του ναού αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής τέχνης του Ελλαδικού χώρου. Είναι καθ’ ολοκλήρου ξυλόγλυπτο διάτρητο με ιδιαίτερη καλαισθησία και απαράμιλλη τεχνική. Η φθορά του χρόνου και οι μη επιστημονικές προσπάθειες συντήρησής του με επιχρίσματα και βερνίκια οδήγησαν στην αλλοίωση της αρχικής του μορφής με αποτέλεσμα η σημερινή του  εικόνα να απέχει πολύ από την όλο μεγαλείο και  αίγλη απαστράπτουσα εικόνα που παρουσίαζε αρχικά. Επιπλέον ξυλοφάγα έντομα προσέβαλλαν το ξύλο με αποτέλεσμα και η δομική του αντοχή να έχει εξασθενήσει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ήταν κατά πάσα πιθανότητα επίχρυσο, με ασημένιες λεπτομέρειες διακόσμησης και ιδιαίτερα φωτεινά χρώματα. Το τέμπλο εντυπωσιάζει. Σε καλεί να το δεις από κοντά, να το αγγίξεις, να θαυμάσεις τα περίτεχνα και πολύπλοκα σκαλίσματά του. Το υλικό κατασκευής είναι η πέτρα κρίνοντας και από το πάχος των τοίχων.
Μια σειρά καινούρια στασίδια σε κάθε κλίτος, οδηγούν στις βοηθητικές πύλες του ιερού που τις φρουρούν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.Το εσωτερικό του ναού έρχεται σε τρομερή αντίθεση με το λιτό εξωτερικό του.
Εδώ κυριαρχεί ένας σχεδόν μπαρόκ διάκοσμος , βαρύς κι επιβλητικός που σε καθηλώνει. Στο πρόναο δεσπόζει μια πολύ παλιά τοιχογραφία που απεικονίζει στη δεξιά πλευρά την κόλαση και στην αριστερή τον παράδεισο. Δυστυχώς , ορατή είναι η φθορά που έχει υποστεί λόγω της παλαιότητας και της ελλιπούς συντήρησης.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>