ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΟ ΣΤΑΘΗ-ΓΙΑΝΝΗ (ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΚΛΙΑΡΗ ΕΛΕΝΑΣ)
Είναι ένα από τα δεκαεφτά πυργόσπιτα που υπήρχαν στο Τρίκερι χτίστηκε το 1818 από Γιαννιώτες μαστόρους. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Στάθης Ιωάννου μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Το 1818 επισκέφτηκε το Τρίκερι ο Τσακάλωφ ένας εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας. Συναντήθηκε στο ιστορικό αυτό κτίσμα με Τρικεριώτες και αποφάσισαν εκεί την ίδρυση της Εύφορειας Τρικκέρων που αποτέλεσε παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας.
Όταν έγινε εκστρατεία του Δράμαλη στη Πελοπόννησο, θέλησε ο Τούρκος κατακτητής να καταπνίξει και την επανάσταση στο Πήλιο. Μαθαίνοντας οι Τρικεριώτες για τον ερχομό του προχώρησαν στη αναπαλαίωση του κάστρου στη θέση Διακόπη μέσα σε ένα 24ωρο. Υπήρξε συνάντηση των Τρικεριωτών καπεταναίων στο πύργο Στάθη-Γιάννη όπου και αποφασίστηκε να αντισταθούν. Ένας μόνο εξ αυτών πρότεινε να συνθηκολογήσουν με τους Τούρκους. Ο Τρικεριώτης Λεμονής πρόταξε το κουμπούρι του και τον πυροβόλησε. Υπήρχε στο τοίχο του πυργόσπιτου υπόλειμμα από το βόλι.
Το ισόγειο του πυργόσπιτου έχει αμεσότητα με τον αύλιο χώρο και περιλαμβάνει έναν χώρο υποδοχής και δύο μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους τα λεγόμενα κατώγια. Στη δεξιά πλευρά στη γωνία υπάρχει ένας χώρος που ονομάζονταν νονταδάκης και χρησιμοποιούνταν τους θερινούς μήνες ως καθιστικό. Ο χώρος αυτός ήταν εφοδιασμένος με δεξαμενή νερού ( στέρνα ).
Στο πρώτο όροφο υπήρχε η σάλα, δύο υπνοδωμάτια με τζάκι και στη δεξιά γωνία υπήρχε ο οντάς. Χρησιμοποιούνταν ως χώρος υποδοχής για τις δεύτερες καλές μέρες.
Στο δεύτερο όροφο ο χώρος είναι μεγαλύτερος λόγω των προεκτάσεων. Περιλάμβανε τη σάλα, μπρος και πίσω αυτής τους σοφάδες (οι οποίοι είναι υπερυψωμένοι ), δυο υπνοδωμάτια ενώ στη δεξιά γωνία του κτίσματος υπάρχει ο μπας οντάς, το σημερινό σαλόνι ενός σπιτιού, που χρησιμοποιούνταν για τις μεγάλες βέγγέρες- γιορτές.
Στον ένα σοφά τρώγαν οι καπεταναίοι, στον άλλον σοφά ήταν τα όργανα ενώ στη σάλα χορεύαν. Όταν τελείωναν πηγαίνανε στον μπας οντά όπου κάπνιζαν τους ναργιλέδες, συζητούσαν και παίρναν τις μεγάλες αποφάσεις.
Τα στοιχεία συλλέχτηκαν από το αρχείο Νικολάου Β΄Φορτόυνα του πρώην δημάρχου Νοτίου Πηλίου.