Φάρος Τρικερίου (Εργασία του μαθητή Τσιβελέκου Κωνσταντίνου)

Γεωγραφικό πλάτος: 30° 6΄ 15΄΄Β

Γεωγραφικό μήκος: 23° 3΄ 35΄΄ Α

 

 

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1854 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 16 μέτρα.

Βρίσκεται κοντά στο Τρίκερι στο απώτατο άκρο της χερσονήσου της Μαγνησίας , στο ακρωτήριο Καβούλια στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου.

Κτίστηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις, η πρώτη το 1854 από τη Γαλλική εταιρεία των Οθωμανικών φάρων, κατά την οποία κτίστηκε το φαρόσπιτο, ενώ το φωτιστικό σώμα βρίσκονταν στην κορυφή μεταλλικού πύργου και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1881 με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος.

Στη δεύτερη οικοδομική φάση κτίστηκε ο πύργος του φάρου το 1918 από το Ελληνικό Δημόσιο, ο οποίος είναι τετράγωνος και έχει ύψος 9 μέτρων. Στο επάνω επίπεδο μέρος του πύργου πατά ο κυλινδρικός μεταλλικός κλωβός, ο οποίος στεγάζει το φωτιστικό σώμα το οποίο βρίσκεται σε εστιακό ύψος 16 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η σημερινή χρήση του είναι να μπορούν τα καράβια σε περίπτωση ομίχλης να βλέπουν και επίσης να καταλαβαίνουνε που βρίσκονται.

θεωρώ ότι ο επισκέπτης πρέπει να επισκεφτεί αυτό το σημείο για τον λόγο ότι το 2001 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>