Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ… CHANDELEUR!

H Chandeleur, γνωστή και ως η γιορτή της κρέπας στη Γαλλία, εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, συμβολίζοντας την Υπαπαντή του Χριστού. Η ονομασία της πηγάζει από τη λέξη “chandelle”, που σημαίνει κερί, και ξεκίνησε ως εορτασμός της εισόδου του Χριστού στην εκκλησία. Στην παράδοση, οι πιστοί κρατούσαν λαμπάδες και πραγματοποιούσαν λιτανείες.

Ένα δημοφιλές γνωμικό από την περιοχή της Franche-Comté ισχυρίζεται ότι ο αυτός που φέρνει τη λαμπάδα αναμμένη στο σπίτι του θα έχει τύχη καθ’ όλο το επόμενο έτος. Η λαμπάδα θεωρείται ευλογημένη και πιστεύεται ότι προστατεύει από κεραυνούς. Αργότερα, η παράδοση της κρέπας εμφανίστηκε, συμβολίζοντας την εύοδο της σοδειάς. Οι άνθρωποι πίστευαν πως αν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα της Chandeleur, η σοδειά τους θα καταστρεφόταν.

Επίσης, η παράδοση του χρυσού νομίσματος συνδέεται με την προσφορά χρημάτων στους φτωχούς. Το χρυσό νόμισμα τυλίγεται μέσα σε μια κρέπα και φυλάσσεται μέχρι την επόμενη χρονιά, όπου δίνεται σε έναν φτωχό. Η επιτυχία στο να γυρίσεις την κρέπα σωστά στον αέρα θεωρείται σημάδι ευτυχίας. Η Φάτνη των Χριστουγέννων αναδεικνύεται μετά την Chandeleur, συμβολίζοντας το τέλος της γιορτινής περιόδου.

Παρόλο που τα τελετουργικά με κεριά και λαμπάδες έχουν εκλείψει, η παράδοση της κρέπας παραμένει ζωντανή στη Γαλλία.

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, η καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου μας κ. Καραγιάννη Μαρία έφερε λίγο άρωμα της ημέρας Chandeleur στο σχολείο μας, αφού το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών μετατράπηκε σε εργαστήριο παρασκευής κρέπας. Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν τις δεξιότητές τους στα μυστικά της κρέπας και να ταξιδέψουν λίγο νοερά στη Γαλλία. Εννοείται ότι όλοι και όλες δοκίμασαν με το παραπάνω τις δημιουργίες τους!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>