Παλαιό Τρίκερι: Το νησί της Παναγίας στον Παγασητικό (ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΖΕΜΟΛΛΑΡΙ ΜΑΡΙΟ)
Το Παλαιό Τρίκερι ή νησί της Παναγίας είναι ένας μικρός παράδεισος για λίγους στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου.
Πρόκειται για ένα νησάκι… μιά σταλιά, όπου δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα και όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή με βάρκες. Η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δρόμοι δεν υπάρχουν και μπορείς να το περπατήσεις σε 2-3 ώρες.
Κορυφαίο αξιοθέατο είναι το εντυπωσιακό καστρο-μονάστηρο της Παναγίας, που προσφέρεται για μία διαφορετική εμπειρία διαμονής σε κάποιο από τα κελιά του με ελάχιστο κ όστος.
Στο νησί της Παναγίας κυριαρχεί η γαλήνη, η απλότητα και το πράσινο της ελιάς.
Μοναδικός οικισμός είναι το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Ιωάννη με όμορφα δίπατα σπίτια όπου το καλοκαίρι λειτουργούν δύο-τρεις ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα και λίγοι μικροί ξενώνες.
Μακρύ το ταξίδι
Το ταξίδι για το Παλαιό Τρίκερι είναι μακρύ. Όμως η διαδρομή (οδικώς περίπου 85 χλμ από τον Βόλο) αξίζει γιατί διασχίζει κάποια από τα ωραιότερα παραλιακά χωριά του νότιου Πηλίου, όπως την Άφησσο, το Χόρτο και τη Μηλίνα.
Κατευθυνόμαστε προς τον παραλιακό οικισμό Αλογόπορο, έξω από το χωριό Τρίκερι που προβάλλει χτισμένο στην πλαγιά.
Στον Αλογόπορο υπάρχει υπαίθριος χώρος πάρκινγκ για να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να συνεχίσουμε με το θαλάσσιο ταξί που μεταφέρει τους επισκέπτες σε λίγα λεπτά απέναντι στο νησάκι της Παναγίας. Η αρχαία ομηρική ονομασία του είναι Κικύνηθος νήσος.
Το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζει ο επισκέπτης μόλις αποβιβαστεί στο Παλαιό Τρίκερι είναι η πλακόστρωτη πλατεία πλάι στο λιμανάκι.
Αρμυρίκια και ευκάλυπτοι προσφέρουν τη σκιά τους για μία στάση.
Ένα λιτό μνημείο στέκει για να θυμίζει την σκοτεινή εποχή του εμφυλίου καθώς το νησί υπήρξε παλαιότερα (1948-1953) τόπος εξορίας χιλιάδων γυναικών πολιτικών κρατουμένων. Ακόμη οι καλαίσθητες πινακίδες μαρτυρούν την άρρηκτη σχέση του τόπου με τη ναυτοσύνη.
Κοντά στο μικρό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες στέκει η κατάλευκη εκκλησία του Αϊ-Γιάννη χτισμένη το 1786.
Ένα μοναστήρι φιλόξενο
Ο μοναδικός τσιμεντένιος δρόμος ανηφορίζει στο υψηλότερο σημείο του νησιού (μόλις 129 μ.) όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Προβάλλει επιβλητικό σαν καλοδιατηρημένο κάστρο, με θέα προς το Αιγαίο, την Εύβοια, τον Παγασητικό και ολόκληρο το Πήλιο.
Το μοναστήρι οικοδομήθηκε το 1825-1837 στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές. Αφορμή για την κτίση του της Ιεράς μονής στάθηκε το θαύμα της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας στη ρίζα μιας ελιάς και άλλα θαύματα που επακολούθησαν.
Στην καταπράσινη εσωτερική αυλή της μονής βασιλεύουν… καλοθρεμμένες γάτες, ενώ ένα εντυπωσιακό βοτσαλωτό κοσμεί το δάπεδο της εισόδου του ναού, όπου φυλάσσεται η εικόνα και μέρος της ελιάς.
Μοναχοί δεν υπάρχουν. Τον χώρο φροντίζουν καθημερινά με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν ευγενικές γυναίκες του οικισμού. Οι ίδιες μεριμνούν ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να φιλοξενηθεί με άνεση σε κάποιο από τα περιποιημένα κελιά με ελάχιστο τίμημα μόλις 10 ευρώ το δίκλινο.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτές οι γυναίκες στη φιλοξενία των επισκεπτών ενισχύουν όχι μόνο την στοιχειώδη και αναγκαία συντήρηση ενός σημαντικού ιστορικού μνημείου του τόπου αλλά και την ανάδειξή του. Γιατί, κυρίως, το κρατούν ζωντανό.
Το μοναστήρι γιορτάζει στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου το γεγονός της εύρεσης της θαυματουργού εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Τηλ. Επικοινωνίας Μονής Ευαγγελίστριας: +30 2423055207
Φαγητό: Ολόφρεσκο ψάρι που βγάζουν τα καΐκια και πλούσιοι ψαρομεζέδες που συνοδεύουν το ντόπιο τσίπουρο.
Κολύμπι: Στην αμμουδιά του οικισμού με πεντακάθαρα νερά. Ομαλά μονοπάτια (εύκολα ακόμη και για μικρά παιδιά) οδηγούν στις παραλίες Αφέτκα, Αγία Σοφία και Πράσινη Άμμος.